myTaste.se

frallor - ca 30st!

 

 
50 g Jäst
5 dl Ljummet Vatten
50 g Smör eller Margarin
1-1½ tsk Salt
1/4 dl Socker (för jäsning)
ca 12 dl Vetemjöl

Uppvispat Ägg
Garnering: Vallmofrö/ Sesamfrö eller vad man föredrar

Smält smöret i en kastrull.
Häll i vattnet och värm till 37grader(fingervarmt)
Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med salt & socker.
Häll i lite av degspadet och rör om.
Tillsätt sedan resten av degspadet.
Häll sedan i nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop den till en smidig deg.
Jäs den övertäckt i bunken i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela sedan degen i lika stora bitar.
Rulla varje bit i händerna till små bollar.
Låt dom jäsa i ca 30 minuter till.
Pensla med det uppvispade ägget & strö över garneringen.
Grädda i 225-250° mitt i ugnen i ca 10 minuter,
tills de har fått fin färg.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Man kan även utesluta penslingen med ägget och istället
pensla med kallt vatten när de är färdiggräddade.

Baka, ät och njut!

Kommentera

Publiceras ej