ca 70st
3dl vispgrädde , 1dl ljus sirap, 2dl socker , 3/4dl kakao, 1msk smör eller margarin
Gör så här: Smörj ett bakplåtspapper med fett , formen bör vara ca 20#20cm.
Mät upp grädde sirap, socker, kakao och matfett i en kastrull. Värm upp under omrörning så att ingredienserna blandas ordentligt. oka sen smeten i ca 25min.
Hacka polkagrisar till små smulor eller till lagom små efter tycke och smak, under tiden då smeten kokar. Du kan lägga dem i en plastpåse och krossa med en kavel.
Prova att kolasmeten är färdig genom att doppa en tesked i smeten som sedan ställs i ett glas med kallt vatten. Stelnar smeten och går att rulla till en kula så är den färdigkokt. Använder du en termometer så bör den stå på ca 123-124 grader när smeten är klar.
Häll ut smeten jämnt i formen och strö genast över polkan. Ställ svalt att stelna. Skär eller klipp den kalla kolan i bitar.
Kommentera