myTaste.se
Igår hade vi tjejfest och vi lagade maten tillsammans i tre olika lag. Huuuur gott som helst! Ja, det godaste jag ätit på länge! Smakerna!! <3 Satt kvar i munnen länge =) Och så roligt när alla fick hjälpas åt.
 
 
 
 
 
Koreanska dumplings med sötsur dipp

Du behöver

 

  • 1 pkt frysta gyozaplattor

Fyllning

  • 300 g kycklingfärs eller fläskfärs
  • 3 msk ljus soja
  • 2 cm ingefära, riven
  • vitlöksklyfta, pressad
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk fisksås
  • liten morot, finhackad
  • 1 dl vitkål, fint hackad

Dippsås

  • 1 dl japansk eller koreansk soja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 röd chili, tunt skivad
  • 1 msk farinsocker
  • rapsolja till stekning
  • wasabirucola eller någon annan sallad till servering

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.
  2. Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås.
  3. Häll detta över färsen och blanda väl. Tillsätt grönsakerna och rör samman.
  4. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning. Lyft kanterna och pressa dem mot varandra. "Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika. Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra.
 
  1. Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra. (Eller som vi gjorde ångkoka i en dumplingsångare. Finns på välsorterade asiatiska butiker. Anna köpte sin för 100Kr i Gbg.) 
     
  2. När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter.
 
 
 
  1. Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan.

Asiatiska kycklingrullar i rispapper 4 pers

 
 
  • 1 pkt rispapper (1 pkt motsvarar ca 20 st)

Kycklingfyllning

  • 600 g kycklingfilé (fint tärnad eller kycklingfärs)
  • 1 msk olja till stekning
  • 1 msk kryddblandning Coriander & Chili
  • 3 msk teriyakisås 

Salladsfyllning

  • 1/2 kruka färsk mynta eller koriander (grovt hackad)
  • 1/2 st gurka (fina strimlade stavar stavar)
  • 2 st salladslökar (fint strimlade)
  • juice av 2 st lime 
  • 1 krm salt 
  • 1/2 msk kryddblandning Coriander & Chili 
     
  • 2 avokado i tunna klyftor
  • 1 stor mango (skalad och i tunna klyftor)
  • 50 g mizunasallad eller andra små gröna salladsblad

Så här gör du

  1. Kycklingfyllning: Stek kycklingen gyllenbrun i olja. 
  2. Tillsätt sedan Teriyakisås som får steka in lite i kycklingen. 
  3. Ta fyllningen från värmen och krydda med Coriander & Chilli. Ställ åt sidan.
  4. Salladsfyllning: Blanda mynta, gurka, lök med limejuice, salt och Coriander & Chili till en riktigt finskuren sallad. Ställ åt sidan.
 
 
 
  1. Koka upp vatten, häll det i en vid form eller skål och låt det svala. 
  2. Doppa varje rispapper i vattnet, ett och ett och lägg det på en fuktad handduk. Fördela salladsblad, kycklingfyllning och den finskurna salladen av avokado och mango i tunna strängar i mitten på rispappret. Vik sidorna och rulla ihop till rullar. Låt rullarna stå en stund i rumstemperatur och vila med skarven neråt. Skär rullarna mitt itu eller servera dem som de är.

4 portioner Maki sushi

 

Ingredienser

  • 4 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 7 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram färsk lax (färsk lax som man sedan fryser in i minst 3 dagar och sen tinar)
  • 1 st avocado
  • 0,5 gurka

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt. 
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm. 
  3. Skär gurkan i strimlor på 1x1 cm på längden. Förslagsvis lika breda som sjögräsbladet. 
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan. 
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill. 
 
  1. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset. 
  2. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. 
  3. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. 
  4. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form. 
  5. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. 
  6. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. 
  7. Servera Makirullarna med soja, inlagd ingefära och wasabi.
 

Kommentera

Publiceras ej