I höstas gjorde jag ett super gott tunnbröd! Har alltid trott att man behövt häll till detta men inte då! =) Nästa gång kanske jag även slänger i 1 tsk brödkryddor för lite mer smak.
75 gram | smör |
7,5 dl | mjölk |
18 gram | jäst (ca 0,25 paket) |
0,75 tsk | salt |
0,75 dl | socker |
1,5 msk | sirap |
0,75 tsk | hjorthornssalt |
2,25 dl | grahamsmjöl |
3 dl | rågsikt |
10,5 dl | vetemjöl |
0 | lite vetemjöl till utbakningen |
- 1. Smält smöret och häll på mjölken. Låt bli fingervarmt, högst 37 grader.
- 2. Rör ut jästen med lite av vätskan och rör sen ihop allt utom vetemjölet. Arbeta in vetemjölet när allt det andra är väl blandat.
- 3. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
- 4. Dela degen i 12 bullar. Kavla ut varje bulle till en tunn kaka, använd gärna kruskavel. Rulla upp på kaveln och rulla försiktigt ner i het torr stekpanna.
- 5. Stek på medelvärme ca 2 minuter på var sida. Passa på - ibland går det fortare, då får man sänka värmen.
- 6. Gräddar man i ugn gäller 300 grader och ca 3 minuter på var sida, man måste alltså vända på dem. Mina ugnsgräddade blev inget vidare...
- 7. Låt svalna på galler, lägg in i plast eller burk när de kallnat så det inte blir knäckebröd av dem. Går utmärkt att frysa.
Kommentera