myTaste.se
Då jag inte är så förtjust i russin i bröd skippade jag det men receptet är MED russin 👍🏼 
(null)

3 limpor
1 flaska mörkt öl (eller porter), 33 cl
3 dl julmust
Reducera öl och julmust i en kastrull till 5 dl. Låt vätskan kallna helt.

50 g jäst
den reducerade degvätskan, 5 dl
50 g mjukt smör
150 g mörk sirap, ca 1 dl
2 msk mald pomeransskal
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk mald nejlika
7 dl rågmjöl 
4,5 dl vetemjöl
2 1/2 dl russin, blötlagda
1 msk salt

Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt alla ingredienser förutom russin och salt och börja med att köra degen i en assistent på låg hastighet 3 min. Tillsätt saltet och fortsätt köra degen på hög hastighet ca 7 min. Kolla om du behöver tillsätta lite vatten eller mjöl om degen är för hård eller lös. Tillsätt russinen som du silat bort vattnet från under de sista 2 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och låt vila ca 10 min. Dela degen i tre bitar, och rundriv till tre runda bröd. Om du vill ha runda vörtbröd är bröden nu klara och det är bara att lägga de på en plåt klädd med bakplåtspapper. Annars bakar du ut dem till limpor 
Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk ca 45 – 50 min till dubbel storlek. Lägg in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda bröden ca 30 min. Blanda under tiden ihop;
1/2 dl vatten
1/2 mörk sirap
Pensla bröden med sirapsvattnet direkt när de kommer från ugnen och låt bröden sedan svalna.

Kommentera

Publiceras ej