myTaste.se

Pulled jackfruitchili, 3 personer

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk jackfruit i saltlake
1 röd chili (eller chiliflakes)
1 flaska (33 cl) ljus öl
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
honung
paprika
rökt paprika
spiskummin
oregano
lite kanel
soja
lite, ca 1-2 tsk, grovkornig senap
1 förpackning svarta bönor
1/2 lime, saft

cashewnötter
koriander
crème fraiche/havrefraiche

Såhär gör du:

  1. Börja med att mandolina en lök, alternativt strimla den med en kniv. Finhacka vitlöksklyftorna och chilin och stek sedan i olivolja på medelvärme under några minuter tills att löken har börjat bli mjuk. Vänd i samtliga kryddor och stek med tillsammans med den avsköljda jackfruiten som du har delat på längden. Jag har inga exakta mått på kryddorna utan jag brukar köra lite på känsla. Var försiktig med den rökta paprikan bara – den kan ta över lite i smaken om man tar för mycket. Krossa jackfruiten med stekspaden under tiden du steker för att få den i mindre bitar.
  2. Ha i en halv flaska ljus öl och låt den koka in. Drick under tiden upp resten av ölen.
  3. Rör runt i grytan och tillsätt tomatpuré, senap, tomatkross + en halv burk vatten, buljong, lite soja och en förpackning svarta avsköljda förkokade bönor. Låt koka i ca 15-20 minuter och smaka av med honung, limesaft, salt och peppar. Klart!

Avodillas 4 personer

8 tortillabröd
2 avokado
1 vitlöksklyfta
cream cheese eller PåMackan
koriander
salt + peppar
rapsolja

Såhär gör du:

  1. Bre cream cheese på tortillabrödet och tryck med en gaffel ut avokado jämt över hela brödet. Försök att spara lite utrymme längst ut på kanterna så att inte fyllningen åker ut vid stekning.
  2. Pressa eventuellt på lite vitlök och ha på lite färsk eller fryst koriander, salta och peppra.
  3. Lägg ihop tortillabröden två&två och stek i rapsolja tills de har börjat få färg, det går fort! Vänd och stek på andra sidan också. Dela i mindre bitar och servera!