myTaste.se
Gjorde en fantastiskt god äpplepaj idag med recept från Roy Fares. Han gör alltid massa gott 😍 
Åt en liknande paj på sundsby säteri för många årsedan och har letat efter revet sen dess. Nu verkar jag ha hittat hem 😍 
Tar dock en del tid att göra då det är många moment! Men så värt! 

(null)

Du behöver. Ugn 175 grader 

Mördegsbotten

  • 120 g rumstempererat smör
  •  3 dl vetemjöl 
  • 1 dl florsocker 
  •  1 äggula 

Mazarinfyllning

  • 190 g mandelmassa
  •  1 tsk kardemumma 
  • 80 g rumstempererat smör
  • 1 ägg 
  • 3 äggulor 

Äppelfyllning

  • äpplen
  • 1 tsk kardemumma 
  • 1 msk malen kanel 
  • 0,75 dl flisad sötmandel 
  • 2 msk flytande honung 
  • 0,5 dl råströsocker 

Havrecrumble

  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl 
  • 0,5 dl havregryn 
  • 0,5 tsk bakpulver 
  • 60 g rumstempererat smör

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    1.Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. 
  2. 2.Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
  3. Mazarinfyllning
    3. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. 
  4. 4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  5. Äppelfyllning
    5, Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Mixa mandel i en mixer så det blir finhackat. Blanda med resten av ingredienserna och med äpplena. 
  6. Havrecrumble
    6. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
  7. 7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
  8. 8. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass. 
  9. (null)

    (null)

    (null)