2 små gula lökar
700g potatis av mjölig sort
1 burk
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd*
- Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
- Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
- Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag.
- Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över.
- Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.
Kommentera