till ca 8 pers:
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
50 g smält mörk choklad av bra kvalitet
Mousse:
4,5 gelatinblad
Skal och saft från 1 citron
3 äggulor
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt 10%
Gele:
2 gelatinblad
4 msk strösocker
8 msk vatten
8 msk citronsaft
Några droppar gul karamellfärg
Garnering:
Chokladägg
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en bakplåtsklädd och smörad springform 20 cm (gärna med hög kant likt DENNA) i ca 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
Mousse: Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Vispa äggulorna och florsocker pösigt och vispa grädden för sig. Värm det rivna citronskalet och saften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält tillsammans med citronblandningen på svag värme. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i citronbladningen och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll till sist ner yoghurten. Häll ner smeten över chokladbottnen och låt stå i kyl i minimum 4 timmar.
Gele: Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Värm därefter alla ingredienser i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt svalna något och häll sedan över tårtan och låt stå ytterligare i kylen i ett par timmar.
Garnera sedan med lite chokladägg