Kärleksmums kan vara bland det godaste som finns och det här är en variant, en citronmumstårta! Saftig citronkaka toppad med en glasyr bestående av både citron och vit choklad. Alldeles underbar och perfekt att baka om man är några fler.
Till ca 10 pers:
Citronkaka:
150 g smör
50 g vit choklad
2 dl mjölk
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Zest från 1 citron + saft från en halv citron
Glasyr:
100 g smör
50 g vit choklad
3,5 dl florsocker
Zest från 1 citron + saft från en halv citron
Topping:
1 dl kokos
Citronkaka:
Sätt ugnen på 180 grader
Smält smöret och den vita chokladen tillsammans med mjölken i en kastrull.
Låt svalna något.
Vispa ägg och socker ordentligt vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i äggsmeten.
Vänd tillsist ned smörblandningen samt citronzest och citronsaft.
Häll ned smeten i en bakplåtsklädd, smörad och bröad (jag använder kokos istället för ströbröd) springform på 24 cm
Grädda längst ner i ugnen i ca 30-40 minuter.
Låt svalna och gör sedan små hål i kakan så glasyren kan rinna ned. Använd exempelvis skaftet från en slev eller en gaffel.
Glasyr:
Smält smöret och den vita chokladen i en kastrull.
Tillsätt alla de andra ingredienserna och rör ihop till en slät glasyr.
Bred på citronkakan och strö över kokos.
Låt stelna.
Kommentera