En oemotståndlig kall cheesecake!

Frozen liquorice and lemon cheesecake
200 gram digestivekex
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl strösocker
1/2 citron, skalet
150 gram färskost naturell
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
3 msk vatten
50 gram krossad turkisk peppar
200 gram digestivekex
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl strösocker
1/2 citron, skalet
150 gram färskost naturell
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
3 msk vatten
50 gram krossad turkisk peppar
Lemon curd
2 små citroner (saften och skalet)
2 ägg
4 dl florsocker
75 gram smör
2 ägg
4 dl florsocker
75 gram smör
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av det rivna skalet till fyllningen.)
Pressa ur 1 dl saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen UTOM smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält sedan ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.
Pressa ur 1 dl saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen UTOM smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält sedan ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.
Cheesecake: Gör så här
Krossa kexen. Vispa äggulor, strösocker och citronskal poröst, rör sedan ner färskosten. Vispa grädden och vänd ner, gör samma sak med hårt vispade äggvitor. Krossa den turkiska pepparna, gärna i lite olika storlekar. Vänd ner lakritsgodiset i smeten. Rör ner vatten i lemon curden så att den blir lite rinnande.
Fördela hälften av kexen i botten av en springform, häll hälften av smeten på. Ringla lemoncurden ovanpå, för att sedan sprida ut nästan allt av de resterande kexsmulorna. Häll på det sista av smeten, knacka lite på formen för att få bort luftbubblor. Strö över några kexsmulor och lite krossade karameller. Frys i minst tre timmar. Ta ut den en tjugo minuter innan servering för den bästa konsistensen.
Krossa kexen. Vispa äggulor, strösocker och citronskal poröst, rör sedan ner färskosten. Vispa grädden och vänd ner, gör samma sak med hårt vispade äggvitor. Krossa den turkiska pepparna, gärna i lite olika storlekar. Vänd ner lakritsgodiset i smeten. Rör ner vatten i lemon curden så att den blir lite rinnande.
Fördela hälften av kexen i botten av en springform, häll hälften av smeten på. Ringla lemoncurden ovanpå, för att sedan sprida ut nästan allt av de resterande kexsmulorna. Häll på det sista av smeten, knacka lite på formen för att få bort luftbubblor. Strö över några kexsmulor och lite krossade karameller. Frys i minst tre timmar. Ta ut den en tjugo minuter innan servering för den bästa konsistensen.
Mums!
(Obs! receptet på lemon curden räcker till dubbelsats, alltså till två cheesecake. Men lemon curd går utmärkt att spara och ha till annan dessert eller på skorporna)
Kommentera