
Mördegsbotten
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning
250 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning
6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
50 g flisad sötmandel
2 smk flytande honung
1/2 dl råströsocker
Havrecrumble
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g rumstempererat smör
Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.
Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Kommentera