myTaste.se
För två årsedan åt jag en outstanding äpplepaj på Sundsby Säteri! Jag frågade om jag kunde få receptet och efter många om och men... så fick jag det inte :( Hemligt! Så jag letar och letar efter alla möjliga recept som kan tänkas få mig att träffa rätt! Tyvärr har jag inte lyckats än men jag får ju lov att smaka rätt så många gosaker på vägen ;) Här är ett tex!
 
 
Gudomlig äppelpaj med mazarinfyllning

Mördegsbotten

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula


Mazarinfyllning

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumstempererat smör

1 ägg

3 äggulor


Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

50 g flisad sötmandel

2 smk flytande honung

1/2 dl råströsocker


Havrecrumble

1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.


Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Kommentera

Publiceras ej