myTaste.se
Det kan väl alla göra tänker ni?
Men om jag går till mig själv gör jag olika recept varje gång,. Man höftar lite.. och de gånger jag följer reepten så har de inte blivit goda. Tills jag prövade det här! Lena och smakrika! Precis som de ska va!
 

Ingredienser:

Stekning:

Ev: Sås:

Ev: Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.

  2. Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.

  3. Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.

    (Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)

  4. Tillsätt ägget till färsen och blanda.

  5. Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".

  6. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken. 

    Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

  7. Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka. 

    Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan. 

    Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek. 

    Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

  8. Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken. 

    Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen. 

    Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter. 

    Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.

     
 

Kommentera

Publiceras ej