

2 liter mjölk (röd mjölk)
2 ägg per liter mjölk = 4 ägg
1 msk ättiksprit per liter mjölk
Vispa upp äggen lite så att de blandar sig, häll i 2 kaffekoppar mjölk i äggsmeten, vispa upp lätt.
Slå i ättikan och blanda så att det skär sig lite.
Häll i 1 dl grädde
Häll allt i en tjockbottnad kastrull och gör ett långsamt uppkok. Obs! Inte för häftigt! Det får absolut inte brännas vid.
Rör i botten så det inte fastnar.
När det sakta börjar koka upp börjar det skära sig. Rör inte utan låt det sakta skäras = bli till klumpar. Efter bara några minuter dra av kastrullen från plattan och lägg på locket. Låt stå i ca 10 min.
Ta bort den gryniga massan med en hålslev och lägg försiktigt ner i äggostformen. Ha ett nät emellan.
Sila av resten av massan i en sil. Sockra lite lätt på äggosten (för sötare varva lagren med socker) och stå svalt i några timmar helst över natten tills vasslen har runnit ur äggosten.
Vasslen som blir över kan sparas och användas till bullbak eller brödbak.
Vid servering vänd äggosten på en tallrik med det fina mönstret uppåt. Dekorera om du vill med kanel.
Servera med sylt. Älskar att ha hemmagjord björnbärssylt till! 👌🏼

Kommentera