
Ingredienser
- 250 g rabarber
- Saft från 1/2 citron
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl Syltsocker med pektin
- 250 g rumstempererat smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl Strösocker (till degen)
- 2 tsk Vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2,5 dl kesella vanilj
- 2 dl creme fraiche
- 2 ägg
- 1,5 dl Strösocker
- 2 tsk Vaniljsocker
Gör såhär:
1. Koka upp rabarber skuren i bitar tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos. Tar ca 5 minuter
2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
6. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakplåtsklädd avlång bakform med måtten 20x32 cm
7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en gaffel så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
8. Smula över resten av degen på kakan.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.