
Ingredienser
- 250 g rabarber
- Saft frÄn 1/2 citron
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl Syltsocker med pektin
- 250 g rumstempererat smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl Strösocker (till degen)
- 2 tsk Vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2,5 dl kesella vanilj
- 2 dl creme fraiche
- 2 Àgg
- 1,5 dl Strösocker
- 2 tsk Vaniljsocker
Gör sÄhÀr:
1. Koka upp rabarber skuren i bitar tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning pÄ hög vÀrme tills det blir ett mos. Tar ca 5 minuter
2. TillsÀtt syltsocker och lÄt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
3. Ta bort kastrullen frÄn vÀrmen och hÀll över rabarberkompotten i en skÄl och stÀll i kylskÄpet.
4. SÀtt ugnen pÄ 200 grader (över- och undervÀrme).
5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand gÄr ocksÄ bra.
6. Tryck ut hÀlften av degen i botten pÄ en bakplÄtsklÀdd avlÄng bakform med mÄtten 20x32 cm
7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, Àgg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jÀmn smet. HÀll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra nÄgra varv med en gaffel sÄ att den fördelar sig jÀmnt i fyllningen.
8. Smula över resten av degen pÄ kakan.
9. GrÀdda kakan i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter tills den fÄtt en fin gyllenbrun fÀrg.
10. LÄt kakan svalna helt och hÄllet i kylskÄpet innan du skÀr den i bitar och serverar.
Kommentera