
Denna tårtan använde jag en springform på ca 24 cm i diameter till samt en jätte liten springform. Därför gjorde jag två satser bottnar som räckte precis till båda formarna. (Obs! Gör inte dubbel sats utan gör hellre två omgångar smet för bäst resultat)
Bottnar:
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokande vatten
GÖR SÅHÄR
-
Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten
-
Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt.
-
Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
-
Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
-
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig, kyl ned och fyll tårtan med din favoritfyllning.
Hallonmousse
- 200 g frysta hallon
- 1/2 dl gelésocker
- 50 g cream cheese
- 2 dl vispgrädde
-
Mosa upptinade hallon i en kastrull och koka upp den tillsammans med gelésockret. Sjud under omrörning i cirka 30 sekunder till en minut. Låt blandningen svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen i hallonblandningen och rör sedan ned allt i grädden. Låt stå i kylen några timmar innan du lägger emellan
Vitchokladmousse
- 2 dl vispgrädde
- 150 g vit choklad
- 1 ägg
- 1 dl Kesella kvarg
Gör så här
1. Vispa grädden.2. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.3. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omkörning.4. Rör ner kvarg och sist grädden.5. Låt den stå i kylen några timmar
Tips!Jag lägger emellan dagen innan och klär och dekorerar tårtan den dagen den ska ätas.
Smörkräm x 2(Denna smörkräm ska tårtan täckas med samt spritsas med så gör 2 uppsättningar med smörkräm. Obs! Dubbla inte receptet utan gör hellre den 2 gånger , så får du bäst resultat)
150g mjukt smör (viktigt att det är mjukt)
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
- Koka upp 1 dl vatten.
- Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
- Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan.
- Vispas i ca 10 minuter totalt.
Klä båda tårtorna med ett lager kräm och lägg sedan på ett lock av sugarpaste. Du behöver alltså 2 lock. Ett till den stora tårtan och ett till den lilla.Dekorera sen med valfritt garnityr.Jag spritsade blommor med smörkräm och hade även på sugarpaste figurer och maränger jag förberett innan. - 2 dl vispgrädde
Kommentera