Den 12 september fyllde Ellie Är och jag ville överraska henne med en fin tÄrta!
Har lĂ€nge velat göra en enhörningstĂ„rta sĂ„ det fick det bli đŠđ

Det Ă€r mĂ„nga moment och mycket förberedelser sĂ„ jag rekommenderar att man lĂ€ser igenom receptet noga innan. đ„°
AnvÀnde mig av en springform med
20 cm i diameter och den rÀcker till ca 12 bitar.
Brukar dela upp mitt tÄrtbak i 2 delar. Det jag gör dagen innan och det jag gör samma dag den ska Àtas.
Och dagen innan gör jag alltid bottnarna och fyllningen, samt klÀr den. Dag 2 gör jag det roliga, garneringen. PÄ sÄ sÀtt fÄr man en saftig tÄrta som Àr stabil att garnera.
Bottnar:
- 2 dl strösocker
- 2 Àgg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokande vatten
GĂR SĂ HĂR
-
Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm).
-
Vispa Àgg och socker pösigt, nÀstan till det blir vitt.
-
Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i Àggsmeten.
-
Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slÀt smet.
-
GrÀdda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tÄrtbotten Àr fÀrdig, kyl ned och fyll tÄrtan med din favoritfyllning.
(obs! Ăppna inte ugnsluckan förrĂ€n precis i slutet av grĂ€ddningen annars kan den falla ihop)
NÀr botten Àr fÀrdig, lÄt den svalna lite i formen och stjÀlp sedan upp den pÄ ett galler. LÀgg en bakduk över tills den svalnat helt. Vira in den i platsfolie och lÀgg den i kylen tills den ska anvÀndas.
Ett litet knep Àr att lÄta tÄrtbotten stela till lite i frysen, pÄ sÄ sÀtt blir det enklare att skÀra den. Dela den i 3 delar med en vass kniv.
Gör fyllningarna som ska stelna i kylen nÄgra timmar.

VIT CHOKLADMOUSSE
- 150 g vit choklad
- 1 Àgg
- 1 Àggula
- 1/2 dl florsocker
- 3 dl crĂšme fraiche
-
SmÀlt chokladen i vattenbad. Vispa ihop den med Àgget och Àggulan med elvisp och tillsÀtt florsocker och crÚme fraiche. Rör tills krÀmen blir slÀt. LÄt stÄ i kylen nÄgra timmar innan du lÀgger emellan.
MANGOMOUSSE
- 200 g mango i bitar
- 1/2 dl gelésocker
- 50 g cream cheese
- 2 dl vispgrÀdde
Mixa mangon med en stavmixer i en kastrull och koka upp den tillsammans med gelésockret. Sjud under omrörning i cirka 30 sekunder till en minut. LÄt blandningen svalna och vispa under tiden grÀdden. Rör ner cream cheesen i magnoblandningen och rör sedan ned allt i grÀdden. StÀll in i kylen nÄgra timmar innan du lÀgger emellan.
NÀr det Àr dags att lÀgga emellan tÄrtan sÄ bygger jag tÄrtan i springformen. DÄ kommer du fÄ en fin och jÀmn tÄrta utan att fyllningen flyter ut. Och ett tips Àr att lÀgga botten överst för att fÄ det jÀmnt och fint att klÀ tÄrtan sen.


LÄt tÄrtan stÄ nÄgra timmar i kylen innan du klÀr den.
SmörkrÀm att klÀ tÄrtan med:
Till en tÄrta pÄ 20-24 cm
150g mjukt smör (viktigt att det Àr mjukt)
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
- Koka upp 1 dl vatten.
- Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krÀmig massa.
- HÀll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du fÄr en följsam konsistens. Den fÄr inte vara kletig, dÄ fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tÄrtan.
- Vispas i ca 10 minuter totalt.
KlÀ tÄrtan med ETT lager och stÀll den för att stelna en stund i kylen. (Jag anvÀnder en spackel med lÄng rak kant och en stekspade nÀr jag spacklar tÄrtan. Jag tar en klick smörkrÀm pÄ baksidan av stekspaden och drar den nerifrÄn kanten och uppÄt och hjÀlper till med spackelspaden pÄ slutet. Upprepa runt hela tÄrtan och anvÀnd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkrÀm pÄ kanten. Var noga med att inte fÄ med nÄgra smulor i krÀmen. FÄr du med smulor, skrapar du bort dem och tar ny krÀm. De skapar bara ojÀmnheter.
Spackla ytterligare en gÄng nÀr första lagret smörkrÀm stelnat.
LÄt stÄ över natten i kylen
Dag 2.
Nu kommer det roliga!

PÄ tÄrtan hade jag fjÀrilar, horn och öron i sugarpaste. Dessa gjorde jag minst 5 dagar innan sÄ de verkligen hinner stelna. Hade Àven
pÀrlor pÄ, och strössel i nederkant pÄ tÄrtan. Sist men inte minst ögonfransar av blockchoklad som jag spritsade ut med en smörpappersstrut.

AnvÀnde mig av Àtbart guldpulver som man köper pÄ tex ica och penslade pÄ hornet och inuti öronen.
Det ska ocksÄ vara rosor av marÀng och smörkrÀm pÄ tÄrtan.
AnvÀnde fÀrdig marÀngmix och fÀrgade med gelfÀrger i rosa och lila.
Spritsade rosorna med stjÀrntyllen Wilton 1M.


Nu gör du en ny smörkrÀm med samma recept som den du klÀdde tÄrtan med. FÀrgade den med gul fÀrg.
Sen Àr det bara att lÄta fantasin flöda!





Kommentera