myTaste.se
Den 12 september fyllde Ellie Ă„r och jag ville överraska henne med en fin tĂ„rta! 
Har lĂ€nge velat göra en enhörningstĂ„rta sĂ„ det fick det bli 🩄💕 

(null)

Det Ă€r mĂ„nga moment och mycket förberedelser sĂ„ jag rekommenderar att man lĂ€ser igenom receptet noga innan. đŸ„° 

AnvÀnde mig av en springform med
20 cm i diameter och den rĂ€cker till ca 12 bitar. 

Brukar dela upp mitt tĂ„rtbak i 2 delar. Det jag gör dagen innan och det jag gör samma dag den ska Ă€tas. 
Och dagen innan gör jag alltid bottnarna och fyllningen, samt klĂ€r den. Dag 2 gör jag det roliga, garneringen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r man en saftig tĂ„rta som Ă€r stabil att garnera. 

Bottnar: 

  • 2 dl strösocker
  • 2 Ă€gg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten

GÖR SÅHÄR

  1. Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm).
  2. Vispa Àgg och socker pösigt, nÀstan till det blir vitt.
  3. Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i Àggsmeten.
  4. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slÀt smet.
  5. GrÀdda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tÄrtbotten Àr fÀrdig, kyl ned och fyll tÄrtan med din favoritfyllning.

 
(obs! Öppna inte ugnsluckan förrĂ€n precis i slutet av grĂ€ddningen annars kan den falla ihop) 
NÀr botten Àr fÀrdig, lÄt den svalna lite i formen och stjÀlp sedan upp den pÄ ett galler. LÀgg en bakduk över tills den svalnat helt. Vira in den i platsfolie och lÀgg den i kylen tills den ska anvÀndas.
Ett litet knep Ă€r att lĂ„ta tĂ„rtbotten stela till lite i frysen, pĂ„ sĂ„ sĂ€tt blir det enklare att skĂ€ra den. Dela den i 3 delar med en vass kniv. 
Gör fyllningarna som ska stelna i kylen nĂ„gra timmar. 

(null)

VIT CHOKLADMOUSSE
  • 150  g vit choklad
  • 1  Ă€gg
  • 1  Ă€ggula
  • 1/2  dl florsocker
  • 3  dl crĂšme fraiche
  1. SmĂ€lt chokladen i vattenbad. Vispa ihop den med Ă€gget och Ă€ggulan med elvisp och tillsĂ€tt florsocker och crĂšme fraiche. Rör tills krĂ€men blir slĂ€t. LĂ„t stĂ„ i kylen nĂ„gra timmar innan du lĂ€gger emellan. 
MANGOMOUSSE
  • 200   mango i bitar
  • 1/2  dl gelĂ©socker
  • 50  g cream cheese
  • 2  dl vispgrĂ€dde
Mixa mangon med en stavmixer i en kastrull och koka upp den tillsammans med gelĂ©sockret. Sjud under omrörning i cirka 30 sekunder till en minut. LĂ„t blandningen svalna och vispa under tiden grĂ€dden. Rör ner cream cheesen i magnoblandningen och rör sedan ned allt i grĂ€dden. StĂ€ll in i kylen nĂ„gra timmar innan du lĂ€gger emellan. 

NĂ€r det Ă€r dags att lĂ€gga emellan tĂ„rtan sĂ„ bygger jag tĂ„rtan i springformen. DĂ„ kommer du fĂ„ en fin och jĂ€mn tĂ„rta utan att fyllningen flyter ut. Och ett tips Ă€r att lĂ€gga botten överst för att fĂ„ det jĂ€mnt och fint att klĂ€ tĂ„rtan sen. 

(null)


(null)

LĂ„t tĂ„rtan stĂ„ nĂ„gra timmar i kylen innan du klĂ€r den. 

SmörkrĂ€m att klĂ€ tĂ„rtan med: 

Till en tĂ„rta pĂ„ 20-24 cm 

150g mjukt smör (viktigt att det Ă€r mjukt) 

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker


  • Koka upp 1 dl vatten. 
  • Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krĂ€mig massa.
  •  HĂ€ll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du fĂ„r en följsam konsistens. Den fĂ„r inte vara kletig, dĂ„ fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tĂ„rtan. 
  • Vispas i ca 10 minuter totalt.
KlĂ€ tĂ„rtan med ETT lager och stĂ€ll den för att stelna en stund i kylen. (Jag anvĂ€nder en spackel med lĂ„ng rak kant och en stekspade nĂ€r jag spacklar tĂ„rtan. Jag tar en klick smörkrĂ€m pĂ„ baksidan av stekspaden och drar den nerifrĂ„n kanten och uppĂ„t och hjĂ€lper till med spackelspaden pĂ„ slutet. Upprepa runt hela tĂ„rtan och anvĂ€nd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkrĂ€m pĂ„ kanten. Var noga med att inte fĂ„ med nĂ„gra smulor i krĂ€men. FĂ„r du med smulor, skrapar du bort dem och tar ny krĂ€m. De skapar bara ojĂ€mnheter.

Spackla ytterligare en gĂ„ng nĂ€r första lagret smörkrĂ€m stelnat.  
LĂ„t stĂ„ över natten i kylen 

Dag 2. 
Nu kommer det roliga! 

(null)


PĂ„ tĂ„rtan hade jag fjĂ€rilar, horn och öron i sugarpaste. Dessa gjorde jag minst 5 dagar innan sĂ„ de verkligen hinner stelna. Hade Ă€ven
pĂ€rlor pĂ„, och strössel i nederkant pĂ„ tĂ„rtan. Sist men inte minst Ă¶gonfransar av blockchoklad som jag spritsade ut med en smörpappersstrut. 
(null)

AnvĂ€nde mig av Ă€tbart guldpulver som man köper pĂ„ tex ica och penslade pĂ„ hornet och inuti öronen. 

Det ska ocksĂ„ vara rosor av marĂ€ng och smörkrĂ€m pĂ„ tĂ„rtan. 
AnvĂ€nde fĂ€rdig marĂ€ngmix och fĂ€rgade med gelfĂ€rger i rosa och lila. 
Spritsade rosorna med stjĂ€rntyllen Wilton 1M. 


(null)

(null)

Nu gör du en ny smörkrÀm med samma recept som den du klÀdde tÄrtan med. FÀrgade den med gul fÀrg.

Sen Ă€r det bara att lĂ„ta fantasin flöda! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)





Kommentera

Publiceras ej