Förra helgen fyllde en kompis 40 Är och han ÀÀÀÀlskar Frölunda. Den klubben betyder mkt för honom.
SÄ hans syster bestÀllde en tÄrta av mig som överraskning.
Han blev super glad! đ
Jag gjorde en lite större tÄrta. 3 lager med fyllning.
Mangomousse och vitchokladmousse
SÄ jag gjorde bottnar i en springform med mÄttet 24 cm i diameter. gjorde bottnar i en springform 2 gÄnger. Eftersom de inte blev lika höga dÄ, som nÀr jag gör dem i en form pÄ 20 cm, delade jag dem i tvÄ sÄ jag fick totalt 4 bottnar pÄ tvÄ "sockerkakor"

Jag bestÀllde en Frölundabild pÄ baka.se, dÀr köpte jag Àven gelfÀrg i rött och grönt.
FÀrgade marsipan och gjorde remsor och satte runt tÄrtan. Det var pilligt!
Stansade ut marcus 40 i svart sugarpaste, fÀrgade smörkrÀm och spritsade rosor.


Denna tÄrtan mÀter 24 cm i diameter men receptet Àr för en 20 cm form. DÀrav att jag gjorde 2 uppsÀttningar med bottnar.
Bottnar:
- 2 dl strösocker
- 2 Àgg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokande vatten
GĂR SĂ HĂR
-
Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm).
-
Vispa Àgg och socker pösigt, nÀstan till det blir vitt.
-
Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i Àggsmeten.
-
Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slÀt smet.
-
GrÀdda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tÄrtbotten Àr fÀrdig, kyl ned och fyll tÄrtan med din favoritfyllning.
Mangomousse
- 200 g mango i bitar
- 1/2 dl gelésocker
- 50 g cream cheese
- 2 dl vispgrÀdde
-
Mixa mangon med en stavmixer i en kastrull och koka upp den tillsammans med gelésockret. Sjud under omrörning i cirka 30 sekunder till en minut. LÄt blandningen svalna och vispa under tiden grÀdden. Rör ner cream cheesen i magnoblandningen och rör sedan ned allt i grÀdden. LÄt stÄ i kylen nÄgra timmar innan du lÀgger emellan
Vitchokladmousse
- 2 dl vispgrÀdde
- 150 g vit choklad
- 1 Àgg
- 1 dl Kesella kvarg
Gör sÄ hÀr
1. Vispa grÀdden.2. SmÀlt chokladen pÄ svag vÀrme i vattenbad sÄ att den precis bara smÀlter.3. Vispa upp Àgget och tillsÀtt chokladen under kraftig omkörning.4. Rör ner kvarg och sist grÀdden.5. LÄt den stÄ i kylen nÄgra timmar
Tips!Jag lÀgger emellan dagen innan och klÀr och dekorerar tÄrtan den dagen den ska Àtas.
SmörkrÀm x 2(Denna smörkrÀm ska tÄrtan tÀckas med samt spritsas med sÄ gör 2 uppsÀttningar med smörkrÀm. Obs! Dubbla inte receptet utan gör hellre den 2 gÄnger , sÄ fÄr du bÀst resultat)
150g mjukt smör (viktigt att det Àr mjukt)
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
- Koka upp 1 dl vatten.
- Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krÀmig massa.
- HÀll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du fÄr en följsam konsistens. Den fÄr inte vara kletig, dÄ fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tÄrtan.
- Vispas i ca 10 minuter totalt.
KlÀ tÄrtan med ETT lager och stÀll den för att stelna en stund i kylen. (Jag anvÀnder en spackel med lÄng rak kant och en stekspade nÀr jag spacklar tÄrtan. Jag tar en klick smörkrÀm pÄ baksidan av stekspaden och drar den nerifrÄn kanten och uppÄt och hjÀlper till med spackelspaden pÄ slutet. Upprepa runt hela tÄrtan och anvÀnd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkrÀm pÄ kanten. Var noga med att inte fÄ med nÄgra smulor i krÀmen. FÄr du med smulor, skrapar du bort dem och tar ny krÀm. De skapar bara ojÀmnheter.Spackla ytterligare en gÄng nÀr första lagret smörkrÀm stelnat.FÀrga halva krÀmen med rött och halva krÀmen med grönt.Spritsa rosor med tyllen Wilton 1M - 2 dl vispgrÀdde
Kommentera