myTaste.se
Det kan väl alla göra tänker ni?
Men om jag går till mig själv gör jag olika recept varje gång,. Man höftar lite.. och de gånger jag följer reepten så har de inte blivit goda. Tills jag prövade det här! Lena och smakrika! Precis som de ska va!
 

Ingredienser:

Stekning:

Ev: Sås:

Ev: Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.

  2. Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.

  3. Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.

    (Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)

  4. Tillsätt ägget till färsen och blanda.

  5. Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".

  6. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken. 

    Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

  7. Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka. 

    Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan. 

    Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek. 

    Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

  8. Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken. 

    Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen. 

    Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter. 

    Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.

     
 
Dessa gjorde jag häromdan! Jätte goda! Glömde dock flingsaltet som topping vilket nog hade gjort dem ännu smarrigare! Nästa gång ska jag även pröva med en ljusare choklad.
 
 
(Bild lånad från tidningen Hembakat)
 

Fudge brownies

Ca 20 st

Fantastiskt goda, segmjuka brownies med krämig chokladtryffel på toppen.

125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Chokladtryffel
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör

Garnering
ev flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.

2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen.

3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.

4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.

5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna.

Igår kom mamma och pappa på spontanfika. Jag hade en timma på mig. Tänkte göra en toscakaka men ingen kokos! Funderade och kom på den här enkla men suuuupergoda kaka! Ingredienser man oftast har hemma. Den blev succé!
 
•3 ägg
•3 dl socker
•1 dl kokande mjölk
•25g smör
•2 tsk bakpulver
•3dl vetemjöl

Fyllning:
•125g smör
•1 dl mjölk
•4 msk vaniljsocker

Garnering: 
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Koka upp mjölk och smör, tillsätt det i smeten.
Blanda bakpulver och mjöl.
Blanda i det i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad 2-liters form.
Grädda kakan i 40 min, låt svalna innan den stjälps upp.
 
Dela kakan på längden till två lika bottnar.
 
 
Gör fyllningen:
Koka smör och mjöl häftigt i ca. 2 min.
Rör om så att det inte bränner vid.
Ta kastrullen från värmen och blanda i vaniljsockret.
 
 
Dränk in bottnarna med den heta vaniljmjölken.
Lägg ihop bottnarna (vanilj mot vanilj) och sikta florsocker över kakan.
 
Njut!