myTaste.se
Fick högt betyg av de som smakade =)
 

3 stora ägg
1 dl olja
250 g socker  (ca 2 ¾ dl)
1 krm salt
160 g vetemjöl  ( 2 ½ dl + 2 msk) 
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
170 g morötter, rivna
50 g valnötter, grovhackade (kan uteslutas)

Frosting
50 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
150 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
(En skvätt färskpressad citron är gott att ha i också)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, ca 20 cm i diameter.

2. Vispa äggen kraftigt i ca 4 min. Tillsätt sedan gradvis oljan under fortsatt vispning. Och till sist vispas sockret i.

3. Blanda salt, vetemjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat och rör i detta i äggmixen. Vänd ned morötter och valnötter.

4. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen i ca 1 tim. En provsticka som sticks in i mitten ska komma ut torr. Låt svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp på galler för att svalna helt.

5. Frosting: Rör ihop alla ingredienser till en krämig konsistens och bred på kakan.

Hade soppa kvar från igår så egentligen hade jag inte behövt laga middag idag men lunchlådorna ska ha sitt imorgon. =) Jag gillar att ha med mig mat till jobbet så vet man vad man ska äta. Tycker det är skit svårt att bestämma sig på rasten och gå och köpa. Då blir det oftast skräpmat ;)
 
Gjort kålpudding en gång tidigare med inte så bra resultat. Men detta recept var verkligen tummen upp!
Hade lite för lite köttfärs i förhållande till kålen men å andra sidan är det både gott och nyttigt med kål =)
 
Här kommer receptet!
 


1/2 kålhuvud
1 finhackad gul lök
smör till stekning
2 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
2 msk kalvfond

Sås:
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1 msk sirap
cayennepeppar
salt och peppar
maizena redning

Gör så här  :

1.Blanda köttfärsen i en skål med den finhackade löken, grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt  under tiden du börjar med kålen.

2.Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerform.


3.Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.


4.Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.


5.Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med maizena. Krydda.

6.Då kålpuddingen är klar häll över skyn som blir i såsen.

7. Servera med såsen, potatis, lingon och en fräsch sallad




Nu när hösten står för dörren och det börjar bli kallare är det väl gott att värma sig inne med en god soppa?
Idag vart jag fasligt sugen på soppa.
Tillslut föll valet p Gulaschsoppa som jag faktiskt aldrig lagat! Den blev riktigt god =) Och kan tänka mig att imorgon är den ännu godare och den räcker till middag imorgon med!
Till hade jag nybakad scones. Mmmm! Smöret smälter och ost till.... My god!
 

5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
600-800 blandfärs
3 msk tomatpure
0,5 liter vatten
2 stora fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
1 burk krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek 
1 tsk smiskummin
salt & peppar
créme fraische

1. Fräs hackad lök och pressad vitlök i en gryta tills den får lite lite färg.
2. Lägg i färsen och bryn den klar.
3. Lägg sedan i tomatpuré, vattnet, sojan, krossade tomater, paprikapulver, spiskummin och salt o peppar.
4. Koka upp under lock. 
5. Här bakade jag sconsen
6. När sconsen ska in i ugnen la jag i potatisarna skurna i tärningar och kokade sedan i ca 15 min. Så länge tog det för sconsen i ugnen.
7. Servera soppan med scones, smör, ost samt en klick créme fraische på toppen!

Scones (ca 6 st)

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
50 gram rumsvarmt smör

1. Ställ ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna, häll sedan i mjölk samt tärnat smör.
3. Arbeta till en deg
4. Klicka ut i bakformar och ställ in i mitten av ugnen tills de fått färg ca 15 min. Strössla gärna med lite sesam- eller vallmofrön på. 

Servera genast med smör och ost (och marmelad om du äter dem till frukost)