myTaste.se
 
Jag har en förkärlek för kolakakor eller sirapsbröd/sirapsstänger som många kallar dem.
En mjuk knäckig smak och en krispig konsitens.
Gjorde chokladstänger förra året á al Rocky Road och sa då till mig själv att pröva nästa gång med kolakaka som bas istället för choklad. OM det blev gott???? FARLIGT GOTT!!!!!
 
Jag gjorde halv sats nu vilket gav mig två längder. Behöll en längd som den var och en längd med massa gottit på.
Receptet är för en hel sats. 
 

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
 
  • 200 g Mjölkchoklad
    Minimarshmallows
    Jordnötter
    Dumle
    DaimTillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Micra smör en aning eller använd rumsvarmt. 
  3. Vispa smör, socker och sirap i några minuter. 
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg. 
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder à 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen). 
  7. Grädda i sirapskakorna eller kolakakorna 15 min eller tills de fått fin färg. 
  8. Bryt mjölkchokladen i bitar medan kaklängderna gräddas.
  9. Fördela chokladen på längderna direkt när de kommit ut ur ugnen, 50 gram på varje längd.
  10. Ställ tillbaka plåten i ugnen i 30 sekunder -1 min. (chokladen ska lätt smälta)
  11. Ta ur plåten ur ugnen
  12. Tag en liten slickepott och bred ut chokladen på längderna.
  13. Strö över ditt hackade godis.
  14. Låt stelna svalt en stund och skär sedan i snittar.
Ett enkelt och gott bröd som känns sådär lyxigt med den knapriga skorpan.
Låter du dem ligga i en påse till dagen efter blir ytan segare men känns fortfarande färskt!
 
 Har du varmluftsugn kan du grädda två plåtar samtidigt! Det gjorde jag. Serverade en god blomkålssopa till! Receptet på den hittar du under soppor och under receptet broccolsoppa. Bytte bara ut broccolin mot ett blomkålshuvud.
 
 
 

Du behöver

 

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 12,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda jästen med lite av vattnet så att den löser sig, tillsätt resten av vattnet. 
  2. Tillsätt mjölet och saltet och rör ihop den lösa degen snabbt i en degblandare eller med en träslev. 
  3. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bord, strö även mjöl på ovansidan av brödet. 
  6. Skär brödet i längder och sedan i fyrkanter.
  7. Lägg försiktigt över bröden på två plåtar. 
  8. Låt dem jäsa i ca 10 minuter. 
  9. Ställ in plåtarna i ugnen, spraya in lite vatten.
  10. Baka bröden i 5 minuter på 250 grader, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 10 minuter.
 
Längesedan jag uppdaterade bloggen.
Men nu så kommer ett recept ni inte kan motstå!
Busenkelt och sååååå gott!
 
 
Här kommer det!

Kolla gärna på Roys film längst ner för att se exakt hur du gör! 
 

Karamelliserade nötter

  • 85 g strösocker
  • 25 g vatten (2 msk)
  • 200 g rostade nötter (jag körde hasselnötter men man kan ha mandlar också)
  • 25 g smör

Chokladfudge

  • 500 g mjölkchoklad (jag tog 2x200 g mjölkchoklad och 100g mörk blockchoklad, blev inte lika sött)
  • 50 g smör
  • 390 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)
  • 2 g salt (0,25 tsk)
  • 200 g karamelliserade nötter, hackade

Gör så här

  1. Karamelliserade nötter
    Smält socker och vatten i en stekpanna tills sockret har fått en fin gyllenbrun färg. Häll i nötterna, rör runt och klicka i smöret.
  2. Blanda runt och häll ut allt på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
  3. Chokladfudge
    Lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna av en fyrkantig form 20x20 cm. 
  4. Hacka mjölkchoklad och lägg i en bunke tillsammans med smör, kondenserad mjölk och salt. 
  5. Värm på försiktigt i mikron eller över ett vattenbad tills allt har smält. (Obs! Blandningen ska inte smälta helt utan bara smälta samman till en TJOCK massa. Rör om hela tiden) 
  6. Blanda i hackade nötter och häll över massan i formen. Jämna till och låt stelna i rumstemperatur minst 6 timmar eller till nästa dag. (jag ställde formen i kylen öve natten)
  7. Skär i kuber och njut!
Lakritsfudge istället? 
Varför inte byta ut nötterna mot hackad turkisk peppar istället? Det ska jag prova nästa gång 😍

(Nu har jag testat med turkisk peppar! Såååå gott! Mixade en halv påse i en mixer och blandade i en halv sats fudge. Såååå gott!) 

(null)