myTaste.se
Jag älskar smörgåstårta! Både att äta och att göra, även om det tar längre tid än man tror. 
Det mest tidsödande är att räkna ut ingredienserna och att göra de olika rörorna men ingredienserna hjälper jag er med här! 
Så här kommer receptet på min runda smörgåstårta! 
Man kan också göra en avlång men välj då formbröd istället. 
Vill man göra den utan kött kan man byta ut kasslern mot tonfisk istället och utesluta smörgåsgurkan. 

Man kan med fördel förbereda tårtan dagen innan man ska klä den. Då blir den saftigare. 

(null)

Du behöver köpa: 
(Inköpslistan är komplett) 
  • 2 paket hönökaka (á 5 bröd i varje) 
  • 5 dl creme fraiche 
  • 300g Philadelphia ost 
  • 1 burk majonnäs 
  • 1 knippe dill 
  • 1 rödlök 
  • 1 liten burk smörgåsgurka 
  • 500 g kassler i bit 
  • 6 ägg 
  • 3 dl vispgrädde 
  • Kalles kaviar 
  • 1 burk konserverade cocktailbär 
  • 1 paket ärtskott 
  • 1 gurka 
  • 1 burk finskalade räkor 
  • 1 paket gröna druvor 
  • Tandpetare 
  • 1 Gouda ost 
  • 2 citroner 
Börja med att göra de olika fyllningarna!  Och ett tips är att läsa ingenom alla steg för steg innan du sätter igång! 

Mimosa fyllning 

  • Häll av vätskan från cocktailbären i ett durkslag. 
  • Mixa bären i en mixer, obs inte för fint så det blir mos. 
  • Blanda röran med 1 dl majonnäs och 2 dl creme fraiche. Salta och peppra. 
(null)

Skinkfyllning: 

  • Mixa kassler, 1/2 rödlök och 1 dl smörgåsgurka i en mixer. Det ska bli finfördelat
  • Blanda med 100 g Philadelphia, 1 dl majonnäs, salta och peppra 
(null)

Röran runt tårtan: 

  • Blanda 200 g Philadelphia, 2 msk majonnäs, 2 dl creme fraiche, salt och peppar, 
  • Finhacka lite dill och häll i. 
  1. Ta fram en rund bricka med passande mått och klä den i tårtpapper alt aluminiumfolie. 
  2. Lägg brödet som två halvmånar emot varandra. (Du kan behöva mönsterpassa bröden eftersom de inte är bakat exakt likadana. Då kan du behöva skära av vissa kanter) 
  3. Klipp ut remsor av bakplåtspapper och lägg under kanterna på brödet, då slipper du få kladd på brickan som tårtan står på. 
  4. Bred ett lager med skinkröra på den första bottnen. 
  5. Lägg på 2 nya halvmånar 
  6. Lägg på ett lager med  mimosaröra och sen två nya bottnar 
  7. Lägg ett tredje och sista lager med skinkröra 
Obs! Man kan göra ytterligare en våning på tårtan med den sista röran som är kvar av mimosan. Jag gjorde det denna gång men tyckte det blev för mkt bröd så nästa gång ska jag bara ha 3 lager med röror istället för 4, men man gör som man vill. Brödet räcker till ett lager till då det oftast finns 5 st bitar hönökaka i ett paket. 

(null)

  1. Klä nu hela tårtan med röran som du gjort för att ha runtom. 
Här kan du välja att stanna och fortsätta dagen efter. Annars kör du bara på. Vill du låta den vila över natten stick i tandpetare runt kantern och lägg på plastfolie och ställ in i kylen över natten. 

(null)

Dag 2 alt direkt... 

Börja med att göra äggfyllning 

Äggfyllning: 

  • Koka 6 ägg hårt och låt dem kallna. 
  • Skär dem på längden och bredden med en äggskärare så det blir små små bitar. 
  • Blanda äggen med 3 dl vispad grädde, 2 msk kaviar, 1 dl majonnäs, salt och peppar
  1. Nu ska du förbereda garneringen! 
  2. Skiva gurkan på längden med en potatisskalare. Detta går mkt fortare. 
  3. Finhacka sedan gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. 
  4. Finhacka ett paket ärtskott, blanda sedan med den avrunna finhackade gurkan. 
  5. Tryck fast hacket längst kanterna på tårtan och klä ovansidan också. 
(null)

  1. Plocka fram räkor (låt dem rinna av) ost, vindruvor och citron. 
  2. Skiva ost, citron och sätt fast en tandpetare i varje vindruva. 
  3. Dekorera kanterna på tårtan med en rulle ost varvat med en vindruva som du fästet med tandpetare. När du kommit runt fortsätter du inåt med att försiktigt lägga äggröran innanför osten. Lägg sen på räkor och fortsätt varva ost med äggröra tills du kommit till mitten. Avsluta med citron och dill. 
(null)

(null)

Det går naturligtvis att göra smörgåstårta på 1000 olika sätt men det här var ett av dem. 
Man kan också såklart garnera med vad man vill. 
Jag hade även lite jordgubbar hemma som jag bröt av färgmässigt med. 

Ät och njut!!!