myTaste.se
 

Ingredienser

 8-10 port som bufférätt 
  • 1 1/2 dl vatten
  • 5 msk ättiksprit, 12 procent
  • 3/4 dl socker
  • 1 pkt 5-minuterssill
  • 1 citron, skal + saft
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 1/2 purjolök
 

Så här gör du

  1. Blanda vatten, ättika och socker i en kastrull. Koka upp och sjud tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll bort lagen från sillen och skär den i sneda bitar.
  2. Tvätta citronen noga och skär hälften av den i tunna skivor och dela sedan skivorna på mitten. Ta bort eventuella kärnor. Pressa 1 msk saft från citronen ner i lagen. Skölj bort eventuellt grus ur purjolöken och strimla.
  3. Varva sill, citronskivor, kryddpeppar och purjolök i skål eller glasburk och häll över lagen. Dekorera med cest (skal) från citronen. Sillen går bra att servera direkt, men drar (så klart) åt sig smakerna bättre om den får stå lite.
 

Pepparkaksmuffins

Ca 15 st

100 g smör
1 msk färdigblandad pepparkakskrydda 
1 tsk kanel 
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Dumlekola gingerbread

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smörblandningen, vetemjöl blandat med bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).

4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–16 min. Pudra ev. florsocker över dem före servering.