myTaste.se
Mördeg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
 
  • Fyllning
  • 2 äggvitor
  • 4 msk socker           


  • Arbeta samman mjöl, socker och smör till en deg i en matberedare. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter. 

Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.

Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel, 16x30 cm.

Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.





Skär dem i ca en cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt eller i formar-

Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.

Hallongrottor 30 st

  • 200 gram rumsvrmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4,5 dl vetemjöl
  • hallonsylt

 

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst i en bunke.

Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Ta upp degen på en lätt mjölad bänk.

Rulla ut degen till en längd och dela den i 30 bitar.

Rulla dem till kulor och lägg dem i småbrödsformar.

Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en sylt klick (Rekommenderar squeeze flaska)(

Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 12 minuter 




En riktig 80- eller 90-talsrätt, kommer inte ihåg vilket. 
Jag är inte mkt för färdiga såser i påse. Men i den här rätten går det bra. 


2-3 personer 

4 kokta ägg 
Räkor (antingen fädigskalade i lage eller färska) ca 250 g 
Formbröd 
Smögensås 2 påsar 

1. Koka upp såsen enligt anvisningar på påsen. 
2. Skiva äggen och lägg i en ugnsfast form med hög kant. 
3. Lägg räkorna på äggen 
4. Häll på såsen 
5. Tärna brödet och lägg över såsen. 
6. Ringla lite flytande smör på brödet innan det ställs in i ugnen på 220 grader i ca 10 min tills brödet fått färg. 

Klart! Super snabbt och gott. För att krångla till det servera en fräsch sallad till 😄