myTaste.se

Har snöat in lite på dragon tror jag 😄 men det är så gott i sås! Och denna är ljuvlig! Går bra att ha till kött också. 

Och kombinationen ugnsstekt vitlök med rödbetor, morot, potatis och lök både doftar och smakar fantastiskt! 

Du behöver

  • Kycklingfilé (välj antal beroende på antal personer) går bra med fläskfilé också
  • smör och neutral olja att steka i
  • salt och peppar

Rotfrukter

  • 600 g potatis
  • 2 st stora morötter
  • 1 st stor rödlök
  • 5 små färska rödbetor 
  • 3 msk neutral olja
  • 5 klyftor vitlök
  • salt och peppar

Sås 4 personer 

  • 4,5 dl grädde
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1, 5 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1,5 tsk honung
  • Några droppar citronsaft
  • salt och peppar
 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatis, rödbetor och lök i klyftor, och morot i långa, knubbiga stavar. Tryck till vitlöksklyftorna med sidan på kniven. Lägg alla rotfrukterna i en baklåtsklädd långpanna, ringla över oljan samt salta och peppra.
  3. Baka i ugnen i ca 45 minuter.
  4. Strimla kycklingfilén. Salta, peppra och bryn snabbt i olja och smör. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
  5. Vispa ur pannan med grädde och kalvfond. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.
  6. Lägg tillbaka kycklingeb och ev köttsaft i pannan och låt koka med i ca 3 minuter.
  7. Servera kycklingen i sin sås och servera med de rostade rotfrukterna.
 
Blir även att baka dessa idag! Också ett favorit recept som kommer här igen:
 
 
Ingredienser16 stora kakor 
1 tsk salt
200 g smör, mjukt
0,75 dl strösocker
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
4,5 dl farinsocker
6,5 dl havregryn
300 g mörk choklad, grovt hackad
 
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bikarbonat och salt.
2. Vispa äggen lätt. Blanda därefter i farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp. Rör ner smör.
3. Häll i havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt mjölblandningen och eventuellt mjölk om degen verkar torr. Arbeta ihop degen.
4. Blanda ner den grovt hackade chokladen.
5. Klicka ut kakor av degen med hjälp av 2 skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att separera dem då de flyter ut mkt. Hade 5/plåt. 
Jag la även i 1 tsk kardemumma. 
Idag tänkte jag köra en bakardag! Ledig måndag och lite rastlös. Kör på ett favorit recept som kommer här igen:
 
 
50 g Jäst
5 dl Ljummet Vatten
50 g Smör eller Margarin
1-1½ tsk Salt
1/4 dl Socker (för jäsning)
ca 12 dl Vetemjöl

Uppvispat Ägg
Garnering: Vallmofrö/ Sesamfrö eller vad man föredrar

Smält smöret i en kastrull.
Häll i vattnet och värm till 37grader(fingervarmt)
Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med salt & socker.
Häll i lite av degspadet och rör om.
Tillsätt sedan resten av degspadet.
Häll sedan i nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop den till en smidig deg.
Jäs den övertäckt i bunken i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela sedan degen i lika stora bitar.
Rulla varje bit i händerna till små bollar.
Låt dom jäsa i ca 30 minuter till.
Pensla med det uppvispade ägget & strö över garneringen.
Grädda i 225-250° mitt i ugnen i ca 10 minuter,
tills de har fått fin färg.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Man kan även utesluta penslingen med ägget och istället
pensla med kallt vatten när de är färdiggräddade.

Baka, ät och njut!