myTaste.se
Enkel och försvinnande god! Finalen på vår asiatiska middag.
 
 
Botten

* 180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex
* 75 g smält smör

Fyllning

* 300g färskost, naturel smak (typ philadelfiaost)
* 1 1/2 dl mörkt muscovadoråsocker* ..annars vanligt strö :)
* 2 tsk vaniljpulver.
* 1 tsk rivet skal från citron
* 3 dl vispgrädde
Turkisk peppar

Lemoncurd

* 1 liten citron (saften och skalet)
* 1 ägg
* 2 dl florsocker
* 40 gram smör

GÖR SÅHÄR:


Mixa kexen och blanda med smälta smöret.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Gör lemoncurden:

Tvätta citronen och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av det rivna skalet till fyllningen.)
Pressa ur 0,5 dl saft från citronen.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen UTOM smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält sedan ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.
 

Fyllningen:

Vispa samman grädde, socker och vaniljsocker, 1 tsk citronskal, det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten och kör slätt.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt. (ca. 4 tim)

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat.
 
 Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
Krossa en halv påse turkisk peppar och strö över innan servering
 
 
Igår hade vi tjejfest och vi lagade maten tillsammans i tre olika lag. Huuuur gott som helst! Ja, det godaste jag ätit på länge! Smakerna!! <3 Satt kvar i munnen länge =) Och så roligt när alla fick hjälpas åt.
 
 
 
 
 
Koreanska dumplings med sötsur dipp

Du behöver

 

  • 1 pkt frysta gyozaplattor

Fyllning

  • 300 g kycklingfärs eller fläskfärs
  • 3 msk ljus soja
  • 2 cm ingefära, riven
  • vitlöksklyfta, pressad
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk fisksås
  • liten morot, finhackad
  • 1 dl vitkål, fint hackad

Dippsås

  • 1 dl japansk eller koreansk soja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 röd chili, tunt skivad
  • 1 msk farinsocker
  • rapsolja till stekning
  • wasabirucola eller någon annan sallad till servering

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.
  2. Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås.
  3. Häll detta över färsen och blanda väl. Tillsätt grönsakerna och rör samman.
  4. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning. Lyft kanterna och pressa dem mot varandra. "Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika. Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra.
 
  1. Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra. (Eller som vi gjorde ångkoka i en dumplingsångare. Finns på välsorterade asiatiska butiker. Anna köpte sin för 100Kr i Gbg.) 
     
  2. När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter.
 
 
 
  1. Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan.

Asiatiska kycklingrullar i rispapper 4 pers

 
 
  • 1 pkt rispapper (1 pkt motsvarar ca 20 st)

Kycklingfyllning

  • 600 g kycklingfilé (fint tärnad eller kycklingfärs)
  • 1 msk olja till stekning
  • 1 msk kryddblandning Coriander & Chili
  • 3 msk teriyakisås 

Salladsfyllning

  • 1/2 kruka färsk mynta eller koriander (grovt hackad)
  • 1/2 st gurka (fina strimlade stavar stavar)
  • 2 st salladslökar (fint strimlade)
  • juice av 2 st lime 
  • 1 krm salt 
  • 1/2 msk kryddblandning Coriander & Chili 
     
  • 2 avokado i tunna klyftor
  • 1 stor mango (skalad och i tunna klyftor)
  • 50 g mizunasallad eller andra små gröna salladsblad

Så här gör du

  1. Kycklingfyllning: Stek kycklingen gyllenbrun i olja. 
  2. Tillsätt sedan Teriyakisås som får steka in lite i kycklingen. 
  3. Ta fyllningen från värmen och krydda med Coriander & Chilli. Ställ åt sidan.
  4. Salladsfyllning: Blanda mynta, gurka, lök med limejuice, salt och Coriander & Chili till en riktigt finskuren sallad. Ställ åt sidan.
 
 
 
  1. Koka upp vatten, häll det i en vid form eller skål och låt det svala. 
  2. Doppa varje rispapper i vattnet, ett och ett och lägg det på en fuktad handduk. Fördela salladsblad, kycklingfyllning och den finskurna salladen av avokado och mango i tunna strängar i mitten på rispappret. Vik sidorna och rulla ihop till rullar. Låt rullarna stå en stund i rumstemperatur och vila med skarven neråt. Skär rullarna mitt itu eller servera dem som de är.

4 portioner Maki sushi

 

Ingredienser

  • 4 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 7 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram färsk lax (färsk lax som man sedan fryser in i minst 3 dagar och sen tinar)
  • 1 st avocado
  • 0,5 gurka

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt. 
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm. 
  3. Skär gurkan i strimlor på 1x1 cm på längden. Förslagsvis lika breda som sjögräsbladet. 
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan. 
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill. 
 
  1. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset. 
  2. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. 
  3. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. 
  4. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form. 
  5. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. 
  6. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. 
  7. Servera Makirullarna med soja, inlagd ingefära och wasabi.
 
Vill du överrraska någon med nybakt på morgonen men du inte har tid eller direkta "baking skills"?
Då ska du göra de här! 
Här kommer ett favorit recept i repris som gör dig till mästerbagare.
 
 
 
  • 3 dl kallt vatten
  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 5 g färsk jäst
  • 1 msk flingsalt
Dag 1.
1.Lös upp jästen i vattnet. Rör i mjöl och salt och rör runt tills det är blandat och är en tjock kletig klump.
2.Täck med plastfilm. Låt stå över natten i kyl eller ca 8 timmar.
Dag 2.
1.Sätt ugnen på över- och undervärme 250 grader.
2.Medans ugnen värms upp, mjöla på bänken, ta försiktigt ut degen utan att trycka ut för mkt luft. Gör ett tre-slag och vänd skarven neråt. försök göra den till en kvadrat, pudra över mjöl och täck med en handduk till ugnen är redo. skär till 3 baguetter eller mindre bullar, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. pudra på extra mjöl om så önskas. sätt mitt i ugnen och häll in 0,5 dl varmt vatten på botten och stäng luckan. bakas till ganska så kraftig färg ca 18-20 min. Låt svalna på galler i 15 min innan det serveras.
 
Mitt tips! Investera i baguetteplåtar! På Göken eller Ullared hittar man plåtar för 2 baguetter för ca 45:- st. Jag har köpt 4 st så att jag kan baka ut så det blir 8 baguetter vid varje bak. Jag lovar! Ni kommer få en lyxigare känsla på baket. Nästan som om det är bakat i riktigt bageri!