myTaste.se
Jag drar mig gärna för att göra sockerkakstårta för att bottnarna lätt blir hårda och kompakta. Och det är det värsta jag vet är när en tårta inte är luftig och mjuk! Har känt mig ganska värdelös på att göra tårtor, tills nu!!! (och ändå har jag en mamma som är känt proffs)
 
Hittade ett super bra recept på bottnar och det bästa är att receptet ändras (såklart) utefter storlek på formen! Så här kommer det!
 
20cm i diameter
4 ägg
2.5 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
25cm i diameter
5 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (jag brukar ösa i lite mer dock, allt efter smak och tycke)
 
30cm i diameter
7 ägg
3.5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
35cm i diameter
7-8 ägg
4 1/4 dl socker
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl potatismjöl
3.5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst, och då menar jag läääääänge. Det ska bli luftigt och ljusgult.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda runt det med en gaffel tills det blir ordentligt blandat. Häll sedan mjölblandningen försiktigt ner det i äggsmeten. Blanda allt FÖRSIKTIGT!
Häll sedan ner smeten i formen och grädda tills gyllenbrunt. Pröva med en mätsticka för att se så att botten är färdig. Stickan ska komma upp ren.
 
Hur länge ska botten stå i ugnen? Tja, det beror på hur stor den är. 
 En 25cm form ska stå ca 40 minuter, en 30cm ungefär detsamma. En 35cm ca 35-40 minuter. Titta till den då och då för att se hur färgen ser ut. 
När botten är färdig, låt den svalna lite i formen och stjälp sedan upp den på ett galler. Lägg en bakduk över tills den svalnat helt. Vira in den i platsfolie och lägg den i kylen tills den ska användas.
Ett litet knep är att låta tårtbotten stela till lite i frysen, på så sätt blir det enklare att skära den.
 

Kommentera

Publiceras ej