- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 msk flytande honung
- 1 msk salt
- 1 dl linfrön
- 4 1/2 dl rågsikt
- 7 dl dinkelmjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, rågsikt och nästan allt dinkelmjöl, spara lite till utbakning.
- Arbeta degen tills du känner att den är smidig och släpper från bunkens kanter, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
- Täck en långpanna ca 30 #40 cm med bakplåtspapper och tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan. Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända ner i botten på pannan. Låt plåten jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°. Grädda i nedre delen av ungen ca 15 min eller tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.
- 7-8 färska rödbetor, ca 700 g
- 1 gullök
- 3 msk smör eller olivolja
- 7 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 1 krm svartpeppar
- 1-2 msk rödvinsvinäger
- salt
Gör så här!
- Skala rödbetor och lök. Lägg undan en rödbeta och riv resten, antingen för hand eller i köksmaskin. Hacka löken fint eller låt den gå med i rivningen.
- Smält fettet i en gryta och fräs grönsalerna några minuter. Tillästt vatten, fond och kryddor. Koka under lock på svag värme ca 20 min.
- Riv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med en klick crême fraische!
"Rödbetor är fulla av antioxidanter
och hjälper till att hålla förkylningar och infektioner borta.
Dessutom innehåller rödbetor både folsyra och kalium"
Kommentera