myTaste.se
 

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk salt
  • 1 dl linfrön
  • 4 1/2 dl rågsikt
  • 7 dl dinkelmjöl
Gör så här:
 
  • Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, rågsikt och nästan allt dinkelmjöl, spara lite till utbakning.
  • Arbeta degen tills du känner att den är smidig och släpper från bunkens kanter, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  • Täck en långpanna ca 30 #40 cm med bakplåtspapper och tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan. Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända ner i botten på pannan. Låt plåten jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°. Grädda i nedre delen av ungen ca 15 min eller tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
  • 7-8 färska rödbetor, ca 700 g
  • 1 gullök
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 7 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 msk rödvinsvinäger
  • salt
Gör så här!
 
  • Skala rödbetor och lök. Lägg undan en rödbeta och riv resten, antingen för hand eller i köksmaskin. Hacka löken fint eller låt den gå med i rivningen.
  • Smält fettet i en gryta och fräs grönsalerna några minuter. Tillästt vatten, fond och kryddor. Koka under lock på svag värme ca 20 min.
  • Riv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och peppar.
  • Servera gärna med en klick crême fraische!
  •  
"Rödbetor är fulla av antioxidanter
och hjälper till att hålla förkylningar och infektioner borta.
Dessutom innehåller rödbetor både folsyra och kalium"
 
 

Kommentera

Publiceras ej