1/2 kålhuvud
1 finhackad gul lök
smör till stekning
2 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
2 msk kalvfond
Sås:
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1 msk sirap
cayennepeppar
salt och peppar
maizena redning
Gör så här :
1.Blanda köttfärsen i en skål med den finhackade löken, grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt under tiden du börjar med kålen.
2.Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerform.
3.Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.
4.Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.
5.Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med maizena. Krydda.
6.Då kålpuddingen är klar häll över skyn som blir i såsen.
7. Servera med såsen, potatis, lingon och en fräsch sallad
Kommentera