
Recept:
Nattjäst Grekiskt grytbröd
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
1 dl grekisk yoghurt
1 msk god olivolja
2 tsk salt
1 msk mjuk honung
Ca 8-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller häll i den torra jästen. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt yoghurt, olivolja salt och honung. Häll i lite vetemjöl i taget och rör om med en slev. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop
till en fin deg. Jag brukar göra min deg ganska så lös i konsistensen så tillsätt inte för mycket mjöl.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 8-10 timmar. Perfekt över natten.
Efter 8-10 timmar
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en gjutjärnsgryta (med lock) eller liknande i ugnen. Jag har min rätt långt ner. Låt ugnen och grytan bli varm.
När grytan och ugnen har rätt temperatur, Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Degen är nu rätt kladdig, strö över lite mjöl
Ta fram grytan ur ugnen (var försiktig så du inte bränner dig) Sätt ner degen i grytan med bakplåtspappret om, försök att få bakplåtspappret som sticker ut, utanför locket så det inte hamnar ovanpå brödet i grytan. Sätt på locket och sätt in i ugnen
i 30 minuter med locket på. (Längst ner i ugnen)
Sänk sedan värmen på ugnen till 225 grader efter 30 minuter, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och plocka upp brödet och låt det svalna.
Låt brödet svalna innan du börjar skära i det.
Kommentera